Mannaminne SE

Stortorgets makalösa utsikt

Utsikten från det 150 meter höga berget Stortorget i Häggvik är kanske det mesta och det bästa Höga Kusten kan erbjuda. Det är länets i särklass mest avbildade vy och har förevigats av konstnärer, fotografer och turister i alla tider.

Mannaminne ligger vid foten av berget. Toppen är tillgänglig till fots och helt klart värt ett besök då utsikten är magnifik. Väl däruppe blickar du ut över Häggvik och Gaviksfjärden och du kan fantisera om hur det såg ut här för 100 år, 1000 år, 5000 år, 10000 år sedan. Uppe på berget finns ett högt beläget klapperstensfält, och från utsikten kan du studera andra effekter av den pågående landhöjningen. Vid dina fötter ligger även Vågsfjärden som för 150 år sedan snördes av från havet och som numera är en insjö.

Leden till toppen börjar vid Hotell Sestola Gård på Mannaminne och är rätt brant. Det tar ca 20-30 minuter att ta sig upp. Barn över 5 år klarar det nog med moroten att det finns glass att köpa när ni kommer ner igen – eller när det viss tid på året finns smaskiga blåbär längs leden att hålla energin uppe med.

Från utsiktsplatsen går en knappt märkbar stig västerut genom skogen. Följer du den, kommer du snart till en annan imponerande utsikt. Härifrån ser du Nordingrå kyrka och byarna runt Vågsfjärden, med Dalsberget i bakgrunden.

Landskapet är kraftigt kuperat med skogsklädda berg och dalgångar med jordbruksmark och insjöar. Det ger ett storslaget panorama mot syd och väst.

Nordingrå - Hjärtat i Höga Kusten

Nordingrå med havet och alla sina byar, sjöar, berg och dalar är fantastiskt vackert året runt. Nordingrå anses vara hjärtat av Höga Kusten, eller det som numera är Världsarvet Höga Kusten. Det finns totalt nio naturreservat i Nordingrå som alla är enkla att besöka. Gnäggen, Halsviksravinen, Villmyran, Rotsidan, Högbonden, Norrfällsviken, Omneberget, Högklinten och Storsand är unika stycken natur med intressant geologi, flora, rika växt- och djurliv samt kulturhistoriska minnesmärken och miljöer.

Världsarvsleden - leden genom Nordingrå

Välkommen att vandra i Höga Kusten på den tio mil långa Världsarvsleden som går genom Nordingrå socken. Varje etapp går mellan två informationstavlor. Leden är märkt med gula prickar. Etapp 13 och 14 följer Höga Kustenleden. Siffrorna på kartan är klickbara och tar dig direkt till respektive delsträcka. De blåmarkerade ledsträckorna går inom naturreservat och förvaltas av Länsstyrelsen. Tältning enligt allemansrätten är tillåten utefter hela leden.

Mer information finns här, www.varldsarvsleden.nu

Höga Kustenleden

Höga Kustenleden är en fantastiskt fin vandringsled som erbjuder härlig natur och storslagna vyer. Leden är totalt 13 mil lång och sträcker sig genom Höga Kusten från Ångermanälven i söder till Näske i norr. Planera även in en avstickare till Mannaminne, kanske genom att paddla kanot från Lappudden friluftcenter till Häggvik.

Mer info om kanothyrning m.m. finns här, Lappuddens Friluftcenter.

Mer information om Höga Kustenleden finns här, Höga Kustenleden.