Mannaminne SE

Konsten på Mannaminne

Konsten är ett genomgående tema på Mannaminne. Anders Åbergs fascinerande förmåga att väva ihop det museala med konsten, det gamla som möter det nya, gör Mannaminne till en helt unik plats på jorden.

Det som kännetecknar Anders Åbergs konst återfinns i många saker och detaljer, där även ett enkelt listverk har fått sin omsorg av Anders händer.

Läs mer om pågående utställningar på "konstutställningar" under program.

"Mannaminne är unikt ur ett museologiskt perspektiv. Anders Åberg älskade kulturkrockar – möten mellan skilda tider och olika tankesätt – och gestalade dem på sätt som ständigt väcker intresse. Ingenstans finns bättre tillfälle att börja prata om hur det lokala möter det globala och hur gammalt möter nytt än under en promenad i Mannaminne."
Eva Persson i Utställningsestetiskt Forum
4 september 2018

Lite information om konstnärer på utställningen

Thage Nordholm, 1927 – 1990, målare född i Kramfors. Efter studier på Konstakademin i Stockholm målade han landskap på Borgholm och Halland. Thage återvände 1974 till Norrland. Han längtade efter uppväxttidens natur. Han bosatte sig i Körning i Nordingrå och målade dess landskap till sin död.

Nils Gunnar Johansson 1916 – 1996, kommer från Luleå men flyttar till Kramfors. Under beredskapsåren i Järesta blev han fascinerad av Nordingrå naturen och samspelet mellan människan och natur. Han studerade konst vid Otto Skölds målarskola 1944 – 1945. Han kallas ljusets målare för hans fina skildring av det. 

Lasse Kellman, Peter Wiede 

Anders Åberg 1945 – 2018, konstnär som grundade Mannaminne 1980.Anders var uppvuxen i Stockholm men tillbringade somrarna i Nordingrå trakter med sina föräldrar. Han bosatte sig sedan i Häggvik och arbetade flitigt med måleri, skulptur och husmodeller i olika skalor.

Emil Nordenmark 1898 – 1967, var bonde från Nordingrå. Han intresserade sig för Nordingrå dialekten och skrev ner den i en bok som heter ”För i väla”. Han fotograferade och målade tavlor, spelade fiol och dragspel.

Kjeld Heltoft är en dansk konstnär.

Egon Eriksson-Weinemo, 1914 – 1987, Han studerade konst för bland annat Otto Sköld i Stockholm. Hans måleri återspeglar motiv från Ångermanland och Västerbottens lappmarker.

Gertrud Wieselgren, född 1929 i Tyskland, målare, tecknare och grafiker. Hon studerade bland annat i Otte  Skölds målarskola i Stockholm 1950 och senare på Konsthögskolan i Stockholm. Tillsammans med sin man Björn Hallström reste hon runt i Europa.

Staffan Westerlund, konstnär från Västernorrland

Örjan Östlund, 1952 – 2018, en konstnär och målare av Höga kustens landskap. Han kallades Kejsaren av Rotsidan

Margareta  Petré, född 1943 i Hoting Ångermanland, är en allkonstnär. Hennes konst finns på flera konstmuseer i världen.