Mannaminne SE

Robert Svensson

6 juni-31 augusti

ROBERT SVENSSON

1963 – 2016

Robert föddes i Åsele, södra Lappland. Han visade tidigt talang för att teckna – med vaxkritor kartlade och bearbetade han världen som den uppenbarade sig via TV, serietidningar och närmiljön i form av bensinmackar och tallskog. Familjen flyttade till Örnsköldsvik i mitten på 70-talet och som gymnasist varvade Robert långturer på cykel i landskapet med skissande och fanzineproduktion. Han var musikalisk och hann starta några punkband och ge ut demos innan måleriet och studierna tog överhanden.

1984 började han på konstlinjen vid Wiks folkhögskola utanför Uppsala där han under sina två studieår hittade hem konstnärligt och fick med sig verktyg för fortsatt skapande. Resten av 80-talet och det tidiga 90-talet studerade Robert vid Uppsala universitet med konstvetenskap som huvudämne. I sin C-uppsats jämförde han naturmålarna Lars Jonsson (1952-) och Gunnar Brusewitz (1924-2004) med fokus på fåglars flykt och rörelse.

Efter studierna försörjde sig Robert som tidningsbud, ett arbete som gav utrymme till arkitekturspaningar i Mälardalen och en och annan fristående kurs, för nöjes skull. Robert var ständigt aktiv med att skissa, teckna och måla – under terminerna i Uppsala och sommartid i ateljén i familjens ”bagarstuga” i Åsele. Även Nordingrå med sina tuffa cykelbackar ingick i landskapsstudierna på 90-talet.

Huvuddelen av Roberts måleri utgörs av landskapsmåleri med norrländska motiv. Här var Helmer Osslund (1866-1938) och Johan Lundgren (1920-1989) förebilder, och inte minst Mannaminnes skapare, Anders Åberg. I Roberts uttryck ingår även fantasymotiv och fiktiva landskap som under 2000-talet övergick i abstrakta färgexperimentella motiv. Han såg sig själv som kolorist oavsett genre.

Robert blev 52 år; han avled i Uppsala en solig marsdag 2016 efter att ha gjort sin tidningsrunda.