Mannaminne SE

Ivan Heckscher

25 maj-31 augusti

Om bildernas tillkomst

Som blixtinkallad handarbetsvikarie i en fjärdeklass snart efter att jag sett Sten Kauppis utställning i Gamla stan i Stockholm, visste jag mig ingen annan råd än att låta eleverna ägna sig åt fritt broderi. Jag hade inga insikter eller förmågor beträffande det förväntade stickandet och virkandet. Eller korsstygn. Men var entusiasmerad av Kauppis bilder.
Detta var i mitten av 1990-talet i februari 2011 såg jag på en loppmarknad i Visby ett gäng broderigarn och en brodyrbåge för 25 kronor och bara började. Och det visade sig både spännande, tankeväckande och nöjsamt. Sedan dess sitter jag med mina bilder ett par timmar var dag, mest kvällar. Tills nu finns drygt 400 broderier bokförda.
Inspirationerna kommer från några kända och några mer dolda källor: Sten Kauppi och den isländska brodösen Gudridur B Helgadottir som textilkonstnärer.
Men också från många favoriter i konsthistorien, mest från tiden mellan 1880 och 1920. Naturligtvis har också min entusiasm för olika landskap, inte minst isländska varit startpunkter.
Också materialet självt kan vara utgångspunkten: Jag handlar stuvbitar och får ibland underbar sammet eller fin filt av ylle.
Eller en vän kommer från Amerika med en hel kappsäck med fantastiska garner och trådar som jag går igång på.
Dessa ”yttre” motiv möter sen en hittills icke sinande ”motivationskälla” hos mig. Och slutligen ibland vänliga, positiva och insiktsfulla kommentarer från vänner eller nya bildbetraktare. Säkert hade det kunnat sluta utan dem.
Så jag är mycket tacksam.