Mannaminne SE

Ida Rödén

6 juni-31 augusti

MANNAMINNE, Önlogen:
IDA RÖDÉN

Stenarna och djuren
– Jonas Falcks återskapade iakttagelser
Akvarell, teckning, keramik

Ida Rödéns arbete utgår ofta från en fråga. Det handlar om förändringens natur, människors tillkortakommanden, kanske längtan efter att bli någon annan. I teckning, akvarell och keramik bygger hon världar för att vidga sin förståelse – det är i det obekanta nya kunskaper kan ta plats.

De senaste åren har hon arbetat med den fiktive vetenskapsmannen Jonas Falck, född i Stigsjö socken i Västernorrlands län den 9 oktober 1748. Han hade en förebild som skulle följa honom livet ut, Carl von Linné. I anteckningar och brev framgår att Jonas Falck ansåg sig tillhöra skaran av Linnés lärjungar, något som dock Linné aldrig bekräftade. I arbetet visar sig diktens möjlighet, där vi anar vad som sker och vad vi tror är möjligt. 

Det var ett meteoritnedslag vid Kultsjön som föranledde Jonas Falcks resa till Västerbotten sommaren 1774. Detta ska ha varit hans första vetenskapliga resa. I skisser och minnesanteckningar återger han lokal fauna i varierad grad av mutation. En annan resa gick till Fårö år 1777. Nu var det inte ett muterat djurliv som drev hans nyfikenhet, utan fynden av urgamla lämningar. De efterkonstruerade Fårödokumenten visar fantasifulla skisser av vattenvarelser och återskapade keramiska fossiler.

Det faktum att Jonas Falck aldrig accepterades som Linnélärjunge hindrade honom inte från att resa ut i världen, att söka nya kunskaper och leta frön till sina växande samlingar. Hoppet och begäret var hans trofasta följeslagare. Pennan och penseln var hans redskap att se och lära.

Ida Rödén, f. 1981, Härnösand. Bosatt i Stockholm. Magister i fri konst vid California College of the Arts, San Francisco, 2011. Kandidatexamen vi konsthögskolan i Umeå, 2009. Har ställt ut nationellt och internationellt på bland annat Tegen2, Galleri Syster, Björkholmen Gallery, OpenART Örebro, Bildmuseet i Umeå, Sundsvalls museum, Härnösands konsthall, Kramfors konsthall, Kunsthal Charlottenborg i Köpenhamn, FILE Festival i Sao Paolo, CoCA i Seattle, Wattis Institute och Southern Exposure i San Francisco.

www.idaroden.com
ida@idaroden.com