Mannaminne SE

Från livet på landet

1 juni-26 september

Från livet på landet på 1800-talet i Ångermanland

  Linet odlades redan på medeltiden i våra trakter. Trots en mödosam process för att få tyg av lin gav den rikedom för människor i norr. Många personer kommer ihåg även idag   hur det har gått till att odla lin och bearbeta det.

   När linet är klart att ta vara på, rycktes det och sattes ihop i steg eller knippen. Sedan går linet genom bland annat häckling, vattning, torkning, dragning, spinning innan det vävdes och syddes bland annat kläder. Utställningen visar på redskap som användes vid beredning av lin.

Den kvinnodräkt som finns på utställningen kommer från Ångermanland med den typiska för Edsele socken randiga kjolen. Tyget i kjolen är vävt av Bertil Olsson från Ovanmo i Ramsele. Folkdräkten är skänkt av Eivor Nyman. Hennes önskan är   att dräkten visas på Mannaminne för besökare.

Utställningen berättar också om matkulturen från samma tid. Här finns det många olika husgeråd/köksredskap som användes för att laga mat i den ångermanländska allmogekulturen. Det finns en krassla med taggar på, den avlånga spjälken och den tunga kaveln.

Utställning utgår ifrån minnen nedskrivna av Margareta Grafström, en aktiv medlem i Ångermanlands hembygdsrörelse på 1900-talet.