Mannaminne SE

Konstutställningar 2023

Margareta Petré

3 juni - 31 augusti

Önlogen, Mannaminne 

Missa inte filmen om Margareta Petré, av filmaren Solveig Nordlund. 

Det var faktiskt Anders Åberg som gjorde mig nyfiken på Margareta Petré. Han frågade om jag kände henne, trodde att vi var vänner. Och det blev en film. Vi började filma i Margaretas ateljé i Bäckland 2021. Hamed Alizadeh var fotograf på Margaretas begäran. Han hade filmat henne, när vi gjorde en film om Nordingrå konstrunda och hon var nöjd med resultatet.
Vi blev överraskade av att se hur hon jobbade. Margareta kröp omkring på golvet iklädd madrasserade arbetsbyxor.  Färgen strök hon ut med händerna och gned in med papperstussar. Hon förklarade hur det kom sig att hon målade på det här sättet. Det var på grund av en händelse 1987. Då gick  pappret sönder och hon fortsatte att arbeta med sina händer och upptäckte hur hennes kraft fördjupade färgen. Efter den dagen slängde hon alla penslar och motiv och färgen själv blev hennes motiv. Den här händelsen sammanföll med hennes sons födelse, då kände Margareta det som att färgerna föddes på nytt.’


Margareta kallar dessa målningar färgenergier. Det var en term hon uppfann för en utställningskatalog. I Moskva.  Konstakademin i Trondheim bad henne hålla en workshop i ämnet och det har hon fortsatt med.  5 dagar, en färg per dag. Hon börjar med svart och slutar med vitt. Däremellan kommer rött, blått och gult. Varje färg har sin personlighet, sin karaktär. Som tonerna i musiken. Margareta ser varje workshop som ett forskningsprojekt. 
2002 fick Margareta en beställning på 12 målningar för en konstalmanacka med anledning av att Höga Kusten blev Världsarv.  Det var en stor utmaning för henne eftersom hon inte hade målat natur på flera år. Men målningarna utfördes på samma sätt som färgenergierna- krypandes på golvet med olja och papperstussar. De ställdes ut på Länsmuseet i Härnösand 2012. Men har inte setts sedan dess.  Hoppas de hittar en boplats i Västernorrland.”