Mannaminne SE

Mannaminnes Hedersräfsa 2024

Hedersräfsan delas ut till en person som uppfyller kriterierna, Anders Åbergs ledord:  improvisation, empati, inspirera och inspireras, aptit på livet, respekt för andra, kärlek till sin nästa, nyfikenhet, målinriktad och mod.

HEDERSRÄFSAN 2024 tilldelas musikern Tony Naima, Bjärtrå.
Motiveringen lyder:
Tony Naima tilldelas 2024 års hedersräfsa som en av drivkrafterna i Ådalsbandet, gruppen bakom den bejublade teatermusikalen Eldupphör, om Ådalen 1931. Tack vare Tonys brinnande intresse för vår regions historia, lyfts den fram på ett nytt sätt genom tonsättning och berättelser, och genom viktiga budskap om mod, gemenskap och solidaritet.
Priset, en räfsa gjord av snickaren Leo von Euler, kommer att delas ut till Tony vid en liten ceremoni på Mannaminne den 25 maj klockan 14:00. Välkomna att delta!
– Hua va glad jag blev, säger Tony. Att få ett pris med de kriterierna gör mig stolt och ödmjuk, och nu ska jag hitta en fin plats som min Hedersräfsa kan bo på.
 
Jurygruppen har i år bestått av:
Elin Holmberg, verksamhetschef Mannaminne
Andreas Brännlund, konstnär och konstnärlig projektledare på Mannaminne
Lena Johansson, Mannaminnes Vänner
Barbro Åberg, medgrundare Mannaminne
Tack för alla fina nomineringar och välkomna att träffa Tony lördag 25 maj.

Det här är Mannaminnes Hedersräfsa

Stiftelsen Mannaminne instiftade utmärkelsen Mannaminnes Hedersräfsa 2019 för att hedra Anders Åberg. Förutom den lilla räfsan får pristagaren möjlighet att använda Mannaminne som arena. Tillkännagivandet av den första pristagaren 2019 skedde den 16 april, på Anders födelsedag och Hervor Sjödin var den första att få priset. Priset, en liten räfsa gjord av snickaren Leo von Euler, delades detta första år 2019 ut till pristagaren vid en liten ceremoni då Mannaminne öppnade för säsongen.

”Bondhustrurnas räfsor var mycket viktiga för försörjningen. I och med att man slog dikena mellan åkrarna så fick man hö till en eller två kalvar till. Två kalvar betydde kanske att ett barn kunde gå i läroverket och ta studenten. Vilken verkan en kalv och en räfsa kan ha! Samtidigt är räfsan ett sätt att hålla ordning på nånting i kaoset och att man vågar säga till och rensa upp. ”

Citat av Anders Åberg ur kortfilmen Modiga människor där han berättar om konstverket ”Modiga människor” som finns på Mannaminne.

Hedersräfsans historik