Mannaminne SE

Mannaminnes Hedersräfsa 2022: Solveig Nordlund

Mannaminnes hedersräfsa för 2022 går till filmarbetaren Solveig Nordlund, Ry, Sandöverken.

Solveig Nordlund har i flera filmer skildrat livet och naturen i Höga Kusten. Inte minst i filmen Mannaminne där hon låter Anders Åberg berätta om sitt Barbro Åbergs livsverk Mannaminne.

Solveig är född i Stockholm och verkar som filmregissör. Hon har fått flera internationella utmärkelser och också en guldbaggenominering för bästa regi för filmen Comedia Infantil.

Stiftelsen Mannaminne har instiftat hedersräfsan för att hedra Anders Åbergs minne. Tillkännagivandet sker iden 16 april då Anders skulle ha fyllt 77 år.

Priset, en liten räfsa gjord av snickaren Leo von Euler, kommer att delas ut till Solveig Nordlund vid en liten ceremoni när Mannaminne öppnar för säsongen torsdag 26 maj. Mannaminne öppnar 12.00 och utdelningen sker 14.00. Pristagaren medverkar vid ceremonin. 

– Det känns väldigt roligt och hedersamt att få motta hedersräfsan, jag har haft mycket glädje i att lära känna Anders och också i att göra filmen, säger Solveig Nordlund.

Hedersräfsan delas ut till en person som uppfyller kriterierna, Anders Åbergs ledord:  improvisation, empati, inspirera och inspireras, aptit på livet, respekt för andra, kärlek till sin nästa, nyfikenhet, målinriktad och mod.

Hedersräfsan tillkännages på Anders Åbergs födelsedag 16 april, och delas ut när Mannaminne öppnar för säsongen 26 maj, klockan 14:00 .  

Läs gärna mer om räfsan och tidigare pristagare längre ner på denna sida. 

Det här är Mannaminnes Hedersräfsa

Stiftelsen Mannaminne instiftade utmärkelsen Mannaminnes Hedersräfsa 2019 för att hedra Anders Åberg. Förutom den lilla räfsan får pristagaren möjlighet att använda Mannaminne som arena. Tillkännagivandet av den första pristagaren 2019 skedde den 16 april, på Anders födelsedag och Hervor Sjödin var den första att få priset. Priset, en liten räfsa gjord av snickaren Leo von Euler, delades detta första år 2019 ut till pristagaren vid en liten ceremoni då Mannaminne öppnade för säsongen.

”Bondhustrurnas räfsor var mycket viktiga för försörjningen. I och med att man slog dikena mellan åkrarna så fick man hö till en eller två kalvar till. Två kalvar betydde kanske att ett barn kunde gå i läroverket och ta studenten. Vilken verkan en kalv och en räfsa kan ha! Samtidigt är räfsan ett sätt att hålla ordning på nånting i kaoset och att man vågar säga till och rensa upp. ”

Citat av Anders Åberg ur kortfilmen Modiga människor där han berättar om konstverket ”Modiga människor” som finns på Mannaminne.

Hedersräfsans historik