Mannaminne SE

Mannaminnes Hedersräfsa 2023

Nu är det dags att nominera till Mannaminnes hedersräfsa 2023!

Hedersräfsan delas ut till en person som uppfyller kriterierna, Anders Åbergs ledord:  improvisation, empati, inspirera och inspireras, aptit på livet, respekt för andra, kärlek till sin nästa, nyfikenhet, målinriktad och mod.

Hedersräfsan tillkännages på Anders Åbergs födelsedag 16 april, och delas ut när Mannaminne öppnar för säsongen 18 maj, klockan 14:00 .  

Läs gärna mer om räfsan och tidigare pristagare längre ner på denna sida. 

Nomineras tas emot på epostadressen kontakt@mannaminne.se. 
Nomineringsgruppen består av Barbro Åberg, Lena Johansson från Mannaminnes vänner samt Mannaminnes verksamhetschef Elin Holmberg.

Pristagaren tillkännages 16 april på Anders Åbergs födelsedag, och en ceremoni äger rum när Mannaminne öppnar för säsongen 18 maj. 

Vi stänger möjligheten att nominera 16 mars. Välkommen med din nominering!

Det här är Mannaminnes Hedersräfsa

Stiftelsen Mannaminne instiftade utmärkelsen Mannaminnes Hedersräfsa 2019 för att hedra Anders Åberg. Förutom den lilla räfsan får pristagaren möjlighet att använda Mannaminne som arena. Tillkännagivandet av den första pristagaren 2019 skedde den 16 april, på Anders födelsedag och Hervor Sjödin var den första att få priset. Priset, en liten räfsa gjord av snickaren Leo von Euler, delades detta första år 2019 ut till pristagaren vid en liten ceremoni då Mannaminne öppnade för säsongen.

”Bondhustrurnas räfsor var mycket viktiga för försörjningen. I och med att man slog dikena mellan åkrarna så fick man hö till en eller två kalvar till. Två kalvar betydde kanske att ett barn kunde gå i läroverket och ta studenten. Vilken verkan en kalv och en räfsa kan ha! Samtidigt är räfsan ett sätt att hålla ordning på nånting i kaoset och att man vågar säga till och rensa upp. ”

Citat av Anders Åberg ur kortfilmen Modiga människor där han berättar om konstverket ”Modiga människor” som finns på Mannaminne.

Hedersräfsans historik