Mannaminne SE

Ann Larsson Dahlin

6 juni-31 augusti

Ursprung

Min mor kom till världen i en kökssoffa hos sin mormor Johanna Bergman i byn Bäckland, och i många av Nordingrås byar finns mina rötter. I Sebäng, Sund, Kåsta, Mädan, Räfsön, Körning och Omne levde mina förfäder och brukade jorden, skogen och livnärde sig av fiske längs kusten. För mig har det alltid funnits en kärlek till Höga kustens landskap med branta backar, slingrande vägar och ett mäktigt kustlandskap. Och hur vacker är inte Höga kustens röda granit! Så många oförglömliga naturupplevelser jag fått under vandringar längs exempelvis Världsarvsleden och i Skuleskogens nationalpark.

En kylig men vacker dag i början av december åkte jag med en konstnärsvän till Rotsidan, rustade med akvarellblock, penslar och färger. Vi hade även rödsprit med för att vattnet inte skulle frysa på våra papper under måleri och torktid. I några timmar satt vi på de planslipade diabashällarna och gjorde en rad skisser/målningar över klippor och hav som senare blev underlag för några stora målningar i min ateljé.

Under vandringar i Skuleskogens nationalpark har jag fångats av skogens mystik, färgrika mjuka mossa och naturskogens artrikedom och biologiska mångfald. Fallna träd som täckts av mossa och sakta förmultnar, rötter som kommer i dagen av trampande fötter längs stigar och leder, samt de mäktiga bergsformationer och skrevor som där är.