Om Mannaminne

Välkommen till Anders Åbergs och Mannaminnes värld!

Förverkligat av Anders Åberg, Stockholmskonstnären som inte nöjde sig med platt måleri utan lät trähusen och gestalterna stiga ut ur tavlor och utsmyckningsväggar. Han kom även att för alltid förändra svenska museers utformning med sina samhällsmedvetna, poetiska skildringar av en försvinnande landsbygd, porträtt av ödehus och storstadsslum och skildringar av människans villkor på skilda platser i världen.

Café Mannaminne började byggas 1980 av Barbro och Anders Åbergs tillsammans med konstnärsvännerna Lisa Carlsson och Dag Wallin. Tanken var ett café med för konst, kultur och musik, långt från storstan, men ett sätt att ta världen till Nordingrå. Mannaminne blev i samarbete med många konstnärer och snickare ett  växande allkonstverk med över 50 hus från när och fjärran, i olika stilar och traditioner. Jordglobens hus, Kinapaviljongen, Estniska huset, Dragspelets hus, Ungerska bondgården, Konstmuseet, Rundlogen, Stavkyrkan, Norge-huset, Teknikens hus, Jordbruksmuseet, Minoriteternas kapell, Kustmuseet och ett hotell byggt som en finsk herrgård. En del hus hitflyttade från grannsocknar eller fjärran land, en del uppförda på plats och alla fyllda med utsmyckningar, kulturhistoria och konstutställningar.

Tillsammans med insamlade föremål som båtar, spårvagnar, flygplan, fordon och jordbruksredskap och till och med en mammut, utgör detta en helt unik samling av konst och historia, i en miljö som kan ge både stimulans  och inspiration,eller ge plats för eftertanke och lugn. År 2012 överläts Mannaminne till Stiftelsen Mannaminne.

Mannaminne är beläget vid foten av berget Stortorget, som har den mest avbildade vyn från Nordingrå, Höga Kusten. 


Mötes - och kurslokaler finns i Rundlogen för ca 50 personer. Kaffe, lunch, middag eller övernattning ordnas enligt önskemål. 

Hotell Sestola Gård med 15 konstnärligt utsmyckade rum, stugor och Bed & Breakfast i Norgehuset samt Värdshuset är tillsammans med många aktiviteter för både barn och vuxna säsongens huvudattraktioner i Höga kusten. 

Mer om Mannaminne och Anders och Barbro Åberg kan du se på Solveig Nordlunds film Mannaminne. Filmen finns till salu i Värdshus och Entréhus

Stiftelsen Mannaminne

Stiftelsen Mannaminne äger och driver Mannaminne. Styrelsen i Stiftelsen Mannaminne består av fem (5) ledamöter och tre (3) suppleanter samt adjungerade från Kramfors kommun, Region Västernorrland och Mannaminnes Vänner. Stiftelsens ordförande är Annika Wångby Stattin (Häggvik).